
I M P O R TA N T  R E M I N D E R  T O  A L L  D R I V E R S :  

 
 

New Cellular Phone Law FAQ sheet  
Minors (under 18 years of age) 
VC §23124 

Drivers 18 years of age or older 
VC §23123 

are prohibited from driving a motor vehicle while 
using a wireless telephone, including a hands-free 
device, and/or a mobile service device (pagers, 
texting devices, laptops, etc). 

are prohibited from driving a motor vehicle while 
using a wireless telephone unless a hands-free 
device is used. 

Exceptions: 
Emergency situations, for example:  calls to law 

enforcement, health care provider, fire department, 
etc. 

While operating a vehicle on private property. 

Exceptions: 
Emergency situations, for example: calls to law 

enforcement, health care provider, fire 
department, etc. 

Emergency service providers operating an 
authorized emergency vehicle during the 
course of employment.  

While operating a vehicle on private property.  
A person operating a commercial motor truck or 

truck tractor (excluding pickups), implements 
of husbandry, farm vehicle, school bus, transit 
vehicle, or tow truck, if using a two-way radio 
operated by a “push-to-talk” feature that does 
not require the device to be close to the ear.  

The fines for both laws are:  
$20, first offense plus administrative fees. 
$50, second or subsequent offenses plus administrative fees. 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q: Will I receive a point on my driving record if I am convicted for a violation of the cellular 
phone law? 
A: No. The violation is a reportable offense; however, DMV will not assign a violation point. 
 

Q: Will a conviction appear on my driving record? 
A: Yes, but a violation point will not be added. 
 

Q: May I use a speaker-phone feature and hold the phone in my hand, but not next to my ear?
A: No. The law requires you use a hands-free device with your phone. A “push-to-talk" feature is not 
allowed.  
 
Q: My car has a built-in hands-free mobile phone feature. Is this adequate or do I have to buy 
additional equipment?  
A: No. You do not need to purchase additional equipment. You may use your vehicle’s hands-free 
mobile phone feature. 
 

Q: Can I send a text message on my phone or Personal Digital Assistant (PDA) while 
driving? 
A: No. 
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